O nas

Nasze gospodarstwo

Znajdujemy się w Otulinie Kampinoskiego Parku Narodowego,
jego część zajmuje Obszar Kampinoskiej Doliny Wisły – Natura 2000.
Zajmujemy się uprawą polową warzyw: ogórków, kapusty białej,
czerwonej i pekińskiej, buraków, kalafiorów;
w tunelu uprawiamy również pomidory i paprykę. 

Nasze warzywa uprawiamy według zasad
Integrowanej Produkcji Roślin stosując płodozmian
oraz racjonalne nawożenie stosownie do wyników analizy gleby.
Nie używamy herbicydów! Chwasty usuwamy mechanicznie lub ręcznie.

Kiszonki

Zebrane z pola warzywa kisimy tradycyjnie, tylko w beczkach,
bez żadnych starterów czy „innych wynalazków”…

Używamy jedynie bogatej w minerały soli kamiennej z Kopalni w Kłodawie oraz naturalnych przypraw: czosnku, chrzanu i kopru, również własnego.

Dzięki temu mamy pewność, że nasze kiszonki są naturalne,
zdrowe i pysznie smakują:)

Przetwory

Ze świeżych warzyw wytwarzamy także pasteryzowane przetwory na zimę wykorzystując sprawdzone domowe receptury. 

 

Tutaj również wykorzystujemy tylko naturalne przyprawy- żadnej „chemii” oraz „E- dodatków”! Zebrane z pola warzywa „lądują” jeszcze tego samego dnia w słoiku stając się wyśmienitą sałatką, smakowitymi piklami, przewyborną passatą czy innym marynowanym rarytasem!

Soki

Przy gospodarstwie działa również mała manufaktura, w której tłoczymy świeże i kiszone soki owocowo- warzywne.

Przetwory

Poszukujemy wciąż nowych smaków- z naszej kapusty pekińskiej wytwarzamy kimchi, którego oryginalną recepturę otrzymaliśmy od cudownej dziewczyny pochodzącej z Indonezji.

Refiana zgłosiła się któregoś lata do zbioru ogórków
i przy okazji nauczyła nas przygotowywać kimchi, dokładnie tak, jak to się robi u niej w domu na Jawie. Refiana „sprzedała” nam również kolejną recepturę na azjatycki specjał – Oj sobagi, czyli świeże ogórki gruntowe po azjatycku, na ostro.

Oj sobagi, tak jak nasza rodzima mizeria, dostępne jest tylko w lecie, kiedy plonują ogórki:)

Nagrody

Ogórki kiszone z naszego gospodarstwa otrzymały wyróżnienie w Konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego!

Gdzie sprzedajemy?

Nasze produkty sprzedajemy na targowiskach oraz na miejscu, w gospodarstwie- w sklepiku, który działa w soboty.

 

Współpraca

Współpracujemy z warzywniakami, sklepikami ze zdrową i naturalną żywnością.